Monday, November 7, 2016

Song For You


Assalamualaikum.
Selamat Malam Semua

Buat yang dituju. Dengar-dengarkan.

video

Saturday, September 24, 2016

Kerinduan

Assalamualaikum...

Tengahari semua.
Hari ini mood sedikit jiwang.
Tak nak ceghiter panjang-panjang
Mai kita nyanyi memanjang.

Untuk yang jauh disana. Semoga baik-baik sahaja. 
May ALLAH ease everything for you.



Friday, September 2, 2016

Tips Penjagaan Gigi Bagi Si Gigi Besi


Assalamualaikum...

Orthobrush,
Interdental Brush, 
Dental Floss,
Antiseptic Mouth Wash.

Apa benda tu?  Haa..tu semua merupakan alat penjagaan gigi yang wajib bagi si pemakai braces atau gigi besi. Siapa-siapa saja yang dulunya sebelum pakai braces malas nak gosok gigi banyak kali. Automatik akan jadi rajin gosok gigi berkali-kali. Sebabnya apa. Sebab dah rasa sayang lebih kat gigi. Sebab dah kena jaga kebersihan gigi betul-betul. Lagi-lagi benda ni sensitif. Kalau masih juga malas. Dan tak jaga betul-betul akan meninggalkan kesan tak comey kat gigi nanti. Bak kata my lovely Doktor "Pakai braces ni kalau tak jaga kebersihan gigi memang Out lah". Huhuhu. 


Gambar ihsan  dipetik dari En. Google.
Nak jadi macam tu?? Tak nak kan...Huhu

Jadi untuk mengelakkan gigi kita jadi macam tu bila dah buka nanti. Menjaganya adalah perlu. Care dia, belai dia dan jaga dia dengan penuh kasih sayang ye. Ehehe! Untuk itu ....

  1. Pastikan gosok gigi setiap kali lepas makan. Gigi wajib gosok sebelum tidur. Ini penting sebab kalau tak gosok sisa sisa yang dibawa tidur bersama tu akan jadi kaviti, plak dan sebagainya. 
  2. Gunakan berus gigi khas iaitu Orthobrush yang sesuai untuk bersihkan celah gusi, gigi dan dawai. 
  3. Gunakan floss untuk bersihkan gigi di kawasan yang sukar dicapai oleh berus gigi
  4. Gunakan Interdental Brush untuk buangkan sisa-sisa makanan yang lekat di celah-celah braket.
  5. Gunakan ubat kumur berfluorida untuk kesegaran yang gitu seperti Listerine atau colgate plax.
  6. Minum air masak banyak-banyak. Elakkan minum minuman bergas atau berwarna. Kalau dah teringin sangat sekali sekala langgar pantang takpe. Hiks!
  7. Jangan makan benda keras. Hak ni paling penting. Sebab aku pernah alami braket tercabut gara-gara tergigit benda keras. Gabra jugakla masa tu. Huhuhu

Ni contoh Interdental Brush yang aku guna.
RM 6. Murah ja sebab aku dapatkan benda ni di Mr. DIY

Dental Floss 50m..
Berus gigi khas dan ubat gigi sekali..Hihi
Ubat kumur Colgate Plax

chiku chack.... =D

Kurangkan manis dalam gula. Lebihkan manis dalam senyuman. 
Semoga Tips ini bermanfaat untuk semua. =)


Thursday, September 1, 2016

Only Two Months


Assalamulaikum..

Pejam celik pejam celik pejam lagi kemudian celik
Tolak cuti sabtu ahad, cuti peristiwa dan cuti cuti hak lainnya
dah tinggal 2 bulan lagi aku di bumi ipoh ni.

Rasa sedih ada, rasa gembira ada..
Mana taknya hampir 5 tahun setengah dah merantau kat sini.
Dari umur 18 sampai la sekarang dah umur 23. Tua sudah..
Dari zaman berhingus sampai la dah matang.
Eh...Kebudak-budakan tu tetap ada lagi sikit-sikit.
5 Tahun setengah tu...Belajar dia mengalahkan dokter. Ehehe!

Dan hak paling pentingnya..Port2 makanan yang best kat sini. Pasti akan dirindui. Ekspeceli "kedai bawah pokok". Kedai ni la hak bakal diingati. Ikan keli sambal ijau dia tu perghh menyengat mengancam. Sedapnya. "Nasi Kukus Cafe Atas" pon sama akan dirindui jugak. Sedak senghoti boh. Beli sekali nok make sokmo-sokmo. Haaa tudia penangannya! Lepas tu "Burger Sedap Perpaduan" Adeih! sedap dimakan bila lapar diwaktu malam. Yum yum..

Tu baru area dekat-dekat dengan IPG. Belum termasuk list di area Ipoh. Kalau sebut semua ni, tak cukup list la. Hiks! Sementara masa masih ada. Makan puas-puas di port2 tersebut. Melahap puas-puas. Sebab nanti payah dah nak dapat. Melainkan postingnya di Bumi Ipoh, Perak ini. Ehehe..


Ipoh Mali...


Wednesday, August 31, 2016

People Change


Manusia Berubah

Tidak pada kau, pasti akan ada pada mereka
Saat itu tiba, yang tinggal hanya memori sahaja

Untuk dikenang pada suatu masa

Walau nanti sudah tidak bersua muka
Tidak ada lagi rasa untuk dikongsi bersama

Tiada puisi mahupun lagu cinta
Hanya sebuah pesanan ringkas ingin dikata

Terima kasih kerana pernah ada

Maf@iammaf_
#retweeted

Tuesday, August 30, 2016

Gunung Bujang Melaka

Assalamualaikum...

Selamat hari Merdeka semua.
Syukur negara kita masih aman.
Alhamdulillah

"Awak dan berjaya tawan gunung.
hati saya bila awak nak tawan?"
Entahlah bila saya nak tawan hati awak tu..
Eh! Abaikan statement hak tu. Kihkih!

Hujung minggu baru-baru ni,
Aku berjaya tawan puncak Gunung Bujang Melaka.
Gunung ni letaknya di Kampar, Perak.
Berketinggian 1233 Meter bersamaan dengan 4048 kaki.
Perghh! Macam tak percaya dapat tawan hati gunung yang masih bujang tu. Ngehngeh.

Aku hiking di gunung ni 2 hari 1 malam.
Bermalam di checkpoint kem lebah sebelum puncak.
Sejuknya takyah cakap sebab aku tido berselimutkan selendang je.
Gara-gara tak bawa sleeping bag. siapa suruh kan. Haha!

Seronok sepanjang panjat gunung tu.
Segala bapak nenek atok pacat aku jumpa. Besar besar pula tu.
Dan yang paling tak boleh lupa haiwan yang membuatkan kalenjar adrenaline aku berfungsi aktif turut sama dibawa berhiking. Oh tidak anjing!!. Pendaki Chinese yang  dari KL bawa dia. Memang reaksi aku lain macam la waktu tu. Siapa tahu diam aaa.. Malu kokram. haha!


Taklimat oleh Abg Din juru daki kami

selpi dulu sebelum naik gunung. Checkpoint pertama mula mendaki

Sampai ke checkpoint 2 rumah orang asli.
Rehat sikijap. Time ni aku makan choki choki..Hiks!
Rehat 10 min di checkpoint 3 Kem Pacat

Checkpoint 4 Waterpoint.
Aku tidak dapat dikesan dalam gambar masa ni
 sebab sedang gigih pergi tadah air dalam botol. ngehngeh

checkpoint Kem lebah tempat kami bertapak.

Layan betul abam-abam ni berbuai laju. Huk Aloh..
Tak aci...kami tido dalam khemah ja. 


checkpoint terakhir puncak Gunung Bujang Melaka.
Yeah!! kami berjaya tawan puncak sampai sini!


merdeka!!! merdeka!! merdeka!!

Bahagia jumpa air terjun. Haha!
Spa aiyaq terjun. Nikmatnya,

Banyak lagi sebenarnya peristiwa lucu ni kalo nak habaq. 
Apa-apa pun peristiwa tu akan disimpan kemah keming untuk kenangan-kenangan.
 Pengalaman kan. Hikhik.


Saturday, August 6, 2016

The End Of Intern

Assalamuaikum..

Aku  merinduimu en. blog. 
Lama betul tak berblogging. 
Kesian en. blog kusam dan lesu. 
Mai sini nak makeup en.blog sampai hensem..

(Jomblo Happy memang pilihan hati 
biarku bisa bebas terbang ke sana sini) ...Jomblo Happy..
Oppss! lagu Gamma ni. sedang diputar mainkan. 
Eh, macam kena pula dengan perasaan aku malam ni. 
Perasaan happy dia lain macam bila kau dah "The End Of Intern". 
I mean internship. Penat mental lelah fizikal. 
Ni baru permulaan. Realiti nanti kena tambah "Jiwa kena kental". Hati mau Kuad! 

Habis intern. Balik IPG back to basic... 
Dah balik ipg ni. Maka, rutin harianku bermulalah seperti biasa "as a student" kais pagi makan pagi kais petang makan petang kais malam minta meggi sama kawan. Haha!